230921 Guido Hansman Emmergy Congres 1368 LR

Rob Castien krijgt waterstofmedaille uitgereikt

Rob Castien, CEO van Resato Hydrogen Technology, heeft op het evenement New eMMergy een waterstofmedaille in ontvangst genomen uit handen van Erwin Jongh (Zero Emission Champion Toyota Nederland) en Marit Bouwmeester.

Rob Castien

Na zijn bachelor Mechanical Engineering bleef Rob gefascineerd door hoog-technologische engineering- en productie-uitdagingen, bij voorkeur in internationale omgevingen. In het Drentse bedrijf Resato International, waarvan Rob directeur en eigenaar werd, vloeiden deze domeinen soepel samen.

In de jaren daarna leidde Rob’s innovatieve en business-denken tot een gestage groei van het Drentse bedrijf, dat zich tegenwoordig volledig richt op duurzame technologie, met een zware focus op waterstof. Resato wil met haar ‘hydrogen refueling stations’ de mobiliteitssector actief ondersteunen in de versnelde transitie naar een emissievrije toekomst.

Inmiddels telt de waterstofdivisie van Resato Hydrogen Technology al zo’n 85 FTE’s.

Resato International 


Resato was een van de pioniers in het bouwen van snijmachines met behulp van hogedruktechnologie. De competenties van werken met extreem hoge druk bleken al snel een uitstekende basis om aan de slag te gaan met de ontwikkeling van een eigen lijn waterstofvulstations.

Vanaf 2016 bracht Resato dan ook een eigen waterstoftankstation in productie, waarvan de eerste marktversie in 2016 werd geïnstalleerd bij de firma Holthausen in Hoogezand. Deze nog kleinschalige vulpunten boden Resato een springplank voor de doorontwikkeling van haar technologie naar het eerste grote publieke waterstoftankstation in Den Haag. Dit tankstation, dat in 2021 officieel in gebruik werd genomen, levert dagelijks al zo’n 500kg waterstof aan onder meer personenauto’s en taxi’s. Het is hiermee één van de meest gebruikte tankstations in Europa, met een bewezen zeer hoge betrouwbaarheid.

Gaandeweg werd ook deze technologie steeds verder bijgeslepen en inmiddels kan de consument bij de waterstoftankstations van Resato in ruim drie minuten een personenauto voltanken. En dit met meer dan 30 auto’s achter elkaar, zonder pauzes.

Intussen zijn de waterstoftankstations van Resato Hydrogen Technology te vinden in onder meer Groningen, Alkmaar, Dordrecht en Oude Tonge. Maar ook buiten Nederland krijgt Resato inmiddels voet aan de grond, met vulstations in België, Zweden en Duitsland. Wij denken dat de onstuitbare drive van Rob Castien hierin de bepalende factor is.

Naast publieke tankstations biedt Resato dus tevens (kleinschalige) vulpunten voor eigen gebruik op bedrijfsterreinen, ook in leaseconstructies. Deze vulpunten zijn fors goedkoper dan de publieksversies, maar vullen dan ook wat langzamer. De incompany vulpunten zijn daarmee uitermate geschikt in de transitieroute van beperkte tankvolumes naar de gehoopte opschaling, en uiteindelijk naar steeds meer grotere publieksstations. Het bestaande bedrijfsvulpunt kan dan volledig hergebruikt worden op andere locaties.

De technische innovatiekracht én kennis van businessconcepten, maken de Resato-technologie bereikbaar voor kleine en grotere bedrijven en draagt daarmee relevant bij aan de gewenste waterstoftransitie. De technologische kennis en servicegerichtheid van Castien en zijn team wordt hierbij breed geprezen. Dat Resato daarnaast actief probeert om zoveel mogelijk partnerships te creëren binnen de eigen noordelijke regio, is eveneens een aspect dat de jury aanspreekt.

Inmiddels telt de waterstofdivisie van Resato Hydrogen Technology al zo’n 85 FTE’s, waarmee het een van de groeipareltjes mag heten in Noord-Nederland. Maar minstens zo belangrijk voor de Missie H2-jury: de waterstofstations van Resato vormen inmiddels een onmisbare schakel in de keten van zowel de lichte als zwaardere waterstofmobiliteit. Voor ons alle reden om deze gouden waterstofplak uit te reiken aan Rob Castien.

Lees verder