Header maartenvandijk

Maarten van Dijk ontvangt waterstofmedaille

Maarten van Dijk, co-founder en Chief Development Officer (CDO) van de innovatieve Nederlandse onderneming SkyNRG, heeft een waterstofmedaille in ontvangst genomen uit handen van Dorine Bosman, Chief Investment Officer van Port of Amsterdam.

In zijn huidige functie als CDO is Maarten verantwoordelijk voor alle bedrijfsactiviteiten rondom de ontwikkeling van duurzame vliegtuigbrandstoffen binnen SkyNRG. Maarten is zeer actief, uitgesproken en zichtbaar in platforms rondom energietransitie en waterstof. Hij is er van overtuigd dat de luchtvaart moet, wil en kan verduurzamen. En dat de transitie van fossiele naar duurzame brandstoffen in deze sector cruciaal is. Maarten ziet waterstof hierin als een van de belangrijkste pijlers.

SkyNRG

Sinds 2009, werkt SkyNRG onder aanvoering van oprichters Theye Veen en Maarten van Dijk, keihard door aan het verduurzamen van de luchtvaartindustrie via SAF (sustainable aviation fuel). Deze brandstoffen worden gemaakt van oud frituurvet, maar tevens van groene waterstof en CO2. Het bedrijf levert haar duurzame brandstoffen wereldwijd, aan inmiddels ruim 40 airlines. Dezer dagen bouwt SkyNRG aan grootschaliger en geavanceerde Nederlandse productiefaciliteiten voor deze vergroenende brandstoffen. In Delfzijl komt een fabriek voor biokerosine, in Amsterdam wordt gewerkt aan een productiefaciliteit voor 100 kton synthetische kerosine, gemaakt van o.m. groene waterstof. Duurzaamheid is daarbij geen lippendienst, maar dominante drijfveer in alle bedrijfshandelen. KLM heeft inmiddels toegezegd driekwart van de SAF-productie te zullen afnemen. Dat is thans zo’n 75.000 ton SAF per jaar, een veelbelovende stap in het taaie 'zwaan-eiprobleem' waar onze nationale airline mee worstelt.

Radicaal duurzaam ondernemen

De jury van de Waterstofmedaille vindt dit “radicaal-duurzaam ondernemen” een voorbeeld voor ondernemend Nederland Waterstofland. Het bedrijf toont vanaf haar oprichting een prikkelende mix van visie en lef, en durft te investeren “voor de markt uit”. Door SkyNRG neemt de ontwikkeling van duurzame kerosine letterlijk een grote vlucht. Zo levert dit Nederlandse bedrijf een stevige bijdrage aan de internationale klimaatdoelen en vergroent het de internationale luchtvaartsector.

Maarten van Dijk kijkt daarbij verder dan de eigen onderneming en is veelvuldig te vinden in transitie- en waterstoffora, -platforms en -boards. Evenals onze Olympische Waterstofambassadeurs heeft Maarten een helder doel voor ogen en gaat daarbij voor goud. Dit inspireert anderen en dat is waarom de jury van Missie H2 heeft besloten de Gouden Waterstofmedaille op 4 juli 2023 aan hem uit te reiken.

Bekijk hier alle winnaars én nomineer zelf iemand.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'