Gasunie waterstofnetwerk 2030 VD

Landelijk waterstofnetwerk gaat van start in Rotterdam

Missie H2-partner Gasunie heeft het investeringsbesluit genomen voor het eerste deel van het landelijke waterstof­netwerk. Dat maakte Hans Coenen, bestuurslid van Gasunie, bekend tijdens de Hydrogen Europe Summer Market in Brussel. De investering van dit eerste deel bedraagt ruim 100 miljoen euro en zal worden ontwikkeld door Gasunie's dochteronderneming Hynetwork Services.

De werkzaamheden starten na de zomer in Rotterdam. Dit landelijke waterstof­netwerk, dat ongeveer 1,5 miljard euro zal kosten, verbindt vanaf 2030 de grote industriële regio's in Nederland en omliggende landen, zoals Duitsland en België, met elkaar. Bovendien zal het netwerk verbindingen hebben met importterminals in de zeehavens, binnenlandse waterstofproductie en grootschalige opslagfaciliteiten voor waterstof. Vorig jaar kreeg Hynetwork Services van het kabinet de opdracht het waterstofnetwerk te ontwikkelen.

Het landelijke netwerk zal uiteindelijk een lengte van 1.200 kilometer krijgen en grotendeels bestaan uit bestaande aardgasleidingen. Rotterdam zal als één van de zeehavens fungeren als een belangrijke toegangspoort voor waterstof naar Noordwest-Europa, waarbij waterstof via het netwerk getransporteerd kan worden naar industriële afnemers in Nederland en omringende landen, zoals Duitsland en België. Het eerste deel van het waterstofnetwerk loopt in Rotterdam van de Tweede Maasvlakte naar Pernis, een traject van meer dan 30 kilometer en zal naar verwachting in 2025 operationeel zijn.

Hans Coenen, lid Raad van Bestuur Gasunie: ‘Ik ben er trots op dat we nu het investeringsbesluit kunnen nemen van de start van het landelijke waterstofnetwerk. Deze start markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van de waterstofketen, die wij samen met partners zetten. Hier past ook een woord van dank aan het Havenbedrijf Rotterdam, Shell Nederland en het ministerie van EZK voor de constructieve samenwerking en aan onze aandeelhouder voor het vertrouwen. Wij dragen graag bij aan de verduurzaming en leveringszekerheid van de energievoorziening in Nederland en andere landen in Noordwest Europa.”

Lees verder