Oranje 02

Gronings stadhuis kleurt duurzaam oranje

Eurosonic Noorderslag (ESNS), het vierdaagse kennisconferentie en muziekfestival in Groningen, heeft dit olympische jaar een oranje tint gekregen. Het stadhuis kleurt gedurende ESNS oranje door middel van lasers en lampen, technisch verzorgd door Watermeln.

Opmerkelijk is dat dit bereikt wordt dankzij een aggregaat dat werkt op waterstof, in tegenstelling tot traditionele dieselaggregaten. Gemeente Groningen bundelt hiervoor de krachten met Missie H2 en is supporting partner van het consortium van toonaangevende partijen uit de waterstofketen.

Het waterstofaggregaat beidt een duurzaam alternatief voor traditionele dieselaggregaten. Een aggregaat op waterstof stoot geen CO 2 of (andere) schadelijke dampen uit. Bovendien wordt het gebruik van fossiele brandstoffen dankzij het gebruik van waterstof vermeden en zijn daarom een belangrijke schakel in het realiseren van emissievrije evenementen.

Missie H2 en Gemeente Groningen slaan handen ineen tijdens ESNS

De samenwerking tussen de Gemeente Groningen en Missie H2 tijdens Eurosonic Noorderslag is een logisch stap in de ambitie van Groningen om de waterstofhoofdstad van Europa te worden. ESNS is een belangrijk evenement voor Groningen. Daarom wil Groningen samen met Missie H2 aantonen dat het mogelijk is om evenementen duurzamer te maken met waterstof. De kennis over de techniek, de procedures en de vergunningen is al aanwezig maar toch blijken evenementorganisaties in de praktijk terughoudend te zijn op dit vlak. ESNS dient als voorbeeld voor andere evenementen in Nederland en Europa hoe waterstof onderdeel kan zijn in het verduurzamen van evenement.

Carine Bloemhoff, wethouder Gemeente Groningen: “Waterstof is belangrijk voor de gemeente Groningen en we lopen daarom voorop in de ontwikkelingen. Het oranje kleuren van het stadhuis markeert een significante stap in onze ambitie om waterstof als een duurzame energiebron te omarmen. Samen met Missie H2 willen we niet alleen laten zien dat het gebruik van waterstof mogelijk is, maar ook dat het een concrete bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van evenementen. Met deze symbolische daad laten we zien dat we niet alleen praten over duurzaamheid, maar het ook daadwerkelijk in de praktijk brengen.”

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'