Shell

Missie H2 en TeamNL geven positieve energie aan de energietransitie. Concreet is het doel van de missie om samen met de overheid en een groot aantal Nederlandse bedrijven in de zomer van 2024, tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs, een miniketen gerealiseerd te hebben die leidt tot een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030. Hieronder lees je meer over de rol en visie van Shell Nederland.

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2. Shell heeft de kennis, de technologie en de ambitie om een actieve rol te spelen in het realiseren van een waterstofeconomie in Nederland.

Holland Hydrogen 1

Op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam bouwt Shell de grootste elektrolyser in Europa. De elektrolyser zal met groene stroom uit wind op zee, groene waterstof produceren. Deze waterstof wil Shell gebruiken voor het verduurzamen van het energie- en chemiepark in Rotterdam (vroeger Shell Pernis) en in parallel voor zwaar transport over weg en water. Shell is van plan om in 2025 met de productie van waterstof te starten.

Waterstof voor mobiliteit

Inmiddels beschikken drie Shell-stations over waterstofvulpunten. Daar komen er nog zeker twee bij. Automobilisten kunnen er groen gecertificeerde waterstof tanken om na drie tot vijf minuten vullen weer op weg te kunnen. In 2021 nam Shell in Groningen bovendien haar eerste waterstofvulpunt voor bussen in gebruik. Ook de bussen rijden op groen gecertificeerde waterstof, totdat we zelf de benodigde groene waterstof kunnen produceren.