Shell waterstoffabriek
Logo shell

Shell

Missie H2 en TeamNL geven positieve energie aan de energietransitie. Concreet is het doel van de missie om samen met de overheid en een groot aantal Nederlandse bedrijven in de zomer van 2024, tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs, een miniketen gerealiseerd te hebben die leidt tot een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030. Hieronder lees je meer over de rol en visie van Shell Nederland.

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2. Shell heeft de kennis, de technologie en de ambitie om een actieve rol te spelen in het realiseren van een waterstofeconomie in Nederland.

Holland Hydrogen 1

Op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam bouwt Shell de grootste elektrolyser in Europa. De elektrolyser zal met groene stroom uit wind op zee, groene waterstof produceren. Deze waterstof wil Shell gebruiken voor het verduurzamen van het energie- en chemiepark in Rotterdam (vroeger Shell Pernis) en in parallel voor zwaar transport over weg en water. Shell is van plan om in 2025 met de productie van waterstof te starten.

Waterstof voor mobiliteit

Momenteel zijn er verschillende waterstofstations operationeel; voor personenvervoer (den Ruygenhoek, Amsterdam Westpoort en dealer locatie Pesse) en voor zwaar vervoer (Groningen & Emmen). Tanken voor zwaar vervoer betekent dat je in 10 tot 15 minuten een volle tank hebt, dat is vergelijkbaar met een diesel ervaring.

Shell werkt nu verder aan de opbouw van een netwerk voor zwaar vervoer en wil dat uitbreiden in Duitsland, Frankrijk en Nederland om zo een eerste netwerk langs de voornaamste verbindingswegen op te bouwen en waterstof voor zware mobiliteit mogelijk te maken.

Shell waterstoffabriek
Over Shell Partner van Missie H2

Waterstof speelt een sleutelrol bij het slagen van de Nederlandse energietransitie. En dan bij voorkeur groene waterstof, gemaakt met stroom uit wind of zon en zonder uitstoot van CO2. Door het ontwikkelen van bijvoorbeeld waterstof voor de vrachtwagens en streekbussen van morgen, investeren we in nieuwe energie voor Nederland.

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'