LOHC Hydrogenious

Vopak brengt waterstoflogistiek naar volgend niveau

Vopak en Hydrogenious LOHC Technologies zullen een gemeenschappelijke onderneming oprichten, LOHC Logistix genaamd, voor opslag, transport en levering van waterstof op basis van Hydrogenious' Liquid Organic Hydrogen Carrier (LOHC) technologie. Dit is een van de belangrijkste stappen die beide bedrijven onlangs zijn overeengekomen om LOHC-marktoplossingen en grootschalige proefprojecten te bevorderen.

  • Joint venture voor opslag, transport en levering van waterstof, gebaseerd op de LOHC-technologie (Liquid Organic Hydrogen Carrier) van Hydrogenious.
  • Financiële verbintenis van beide partijen voor de bouw van LPHC-fabrieken op industriële schaal in Duitsland/Noordrijn-Westfalen (Chempark Dormagen) en Nederland/Rotterdam (beide in vergunnings- en voorbereidingsfase).

Waterstof zal naar verwachting een dominante rol spelen in toekomstige energiesystemen. Wat de behandeling van het vluchtige waterstofgas betreft, heeft de door Hydrogenious ontwikkelen LOHC-technologie een groot potentieel om de ontwikkeling van een internationale waterstofmarkt te helpen versnellen. De LOHC-pionier uit Duitsland gebruikt de thermische olie benzyltolueen als vloeibare organische waterstofdrager (LOHC-BT), die in de industrie reeds goed bekend staat als warmteoverdrachtsmedium en ideale eigenschappen heeft voor een veilige behandeling in havens. Door zijn kenmerken als vlamvertragende en niet-explosieve drager met een hoge volumetrische energiedichtheid kan benzyltolueen binnen de bestaande infrastructuur, tankwagens en voertuigen bij omgevingsdruk en - temperatuur worden behandeld als een fossiele vloeibare brandstof. Waardoor het op natuurlijke wijze past in de huidige haveninfrastructuur en vloot van schepen, treinwagons en tankwagens. Na het vrijkomen van waterstof (dehydrogenering) kan de LOHC worden hergebruikt om vele honderden keren waterstof te binden.

Hydrogenious LOHC Technologies heeft de afgelopen jaren LOHC-systemen op proefschaal verkocht aan partners in verschillende landen zoals Finland, Duitsland en de VS en heeft deze zomer de eerste volledige LOHC-leveringsketen voor waterstofmobiliteit geïmplementeerd. Hydrogenious levert het waterstoftankstation Erlangen in Duitsland via LOHC, wat een wereldwijde noviteit is.

De in Duitsland gevestigde joint venture LOHC Logistix GmbH zal beide partijen ondersteunen bij hun inspanningen om groene waterstof te leveren aan afnemers, met behulp van op LOHC gebaseerd vervoer per schip, trein, tanker, enz. De oprichting van de joint venture is afhankelijk van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden. Voor transport en levering zal hij hydrogenatie- en dehydrogenatiediensten kopen van/bij de respectieve exploitanten van LOHC-fabrieken en het vervoer organiseren.

Bovendien hebben de twee partners zich ertoe verbonden de oprichting te versnellen van de LOHC-opslaginstallatie die is gepland in Chempark Dormagen (Duitsland/Noordrijn-Westfalen) en waarvoor de aftrap is gegeven in 2021, alsmede een vrijgave-installatie in Rotterdam met een vrijgavecapaciteit van 1,5 ton waterstof per dag. Het is de bedoeling van beide partijen om de opschaling te versnellen. Vopak is in 2019 als strategisch investeerder betrokken geraakt bij Hydrogenious LOHC Technologies (met een belang van ongeveer 10%). De aankondiging van vandaag houdt verband met zowel de eerste gelijke investering van Hydrogenious als Vopak in de nieuwe joint venture en een converteerbare lening van Vopak aan Hydrogenious die kan worden omgezet in een aandelenbelang na toekomstige financieringsrondes van Hydrogenious in de komende jaren.

Lees verder