1624961824031

Van aardgas naar waterstof in Uithoorn

Op 19 oktober 2020 startte in Uithoorn het project ‘tijdelijke ombouw van aardgas naar waterstof’. In een aantal sloopwoningen werd het bestaande aardgasnet tijdelijk omgebouwd en geschikt gemaakt voor waterstof. Het project leerde Stedin Groep bijvoorbeeld meer over hoeveel tijd het kost om het gasnetwerk gereed te maken voor het transport en gebruik van waterstof in bestaande woningen.

Een tweede leven voor het gasnet

Na 2050 koken en verwarmen we ons huis anders dan we nu gewend zijn. De overheid wil dat we daarvoor geen aardgas meer gebruiken. Stedin Groep doet al jaren onderzoek om het bestaande gasnet in de toekomst voor duurzaam gas en waterstof te gebruiken. Daarmee krijgt het gasnet op sommige plekken in Nederland een tweede leven.

Het is belangrijk om kennis en ervaring op te doen met hoe lang het ombouwen van een bestaand gasnet op waterstof in een woning duurt. Om geen overlast voor bewoners te veroorzaken maar wel ervaring op te doen, voerde Stedin Groep deze werkzaamheden in leegstaande woningen uit.

Klik hier voor het eindrapport ombouwoefening Uithoorn.
Klik hier voor een samenvatting van het eindrapport.

Welke werkzaamheden werden uitgevoerd?

De leegstaande woningen werden losgekoppeld van de hoofdgasleiding. Hiervoor vonden graafwerkzaamheden plaats in de voortuinen en de stoep voor de woningen. Daarna voerden we grondige inspecties uit op het bestaande gasnetwerk en werd het gasnetwerk uitvoerig getest op mogelijke lekkages. In een aantal woningen verving installateur Feenstra de cv-ketel voor een waterstof-cv-ketel van Nefit Bosch en Remeha. Vervolgens werden de woningen verwarmd met waterstof vanuit een container die voor het huizenblok stond. Tijdens de werkzaamheden bleef het gasnetwerk gewoon beschikbaar voor de omgeving. Benieuwd hoe dit eruit zag?

Klik hier voor de speciale VR-tour.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'