Ondertekening Mo U Saoedi Arabie

Samenwerkingsovereenkomst voor groene waterstofcorridor Saoedi-Arabië en Amsterdam

Samen met ACWA Power, GasLog en Zenith Energy Terminals hebben we een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend, met als doel de haalbaarheid van een groene waterstofcorridor tussen de waterstofproductiefabrieken van ACWA Power en de Amsterdamse haven te gaan onderzoeken.

De MoU bouwt voort op een eerder getekende overeenkomst tussen Saoedi-Arabië en de Nederlandse overheid, met als doel de samenwerking op het gebied van onder andere energietransitie en waterstof te versterken en internationale toeleveringsketens op te zetten. Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst gaan ACWA Power, Zenith Energy Terminals en GasLog een gedetailleerde haalbaarheidsstudie uitvoeren, om een handelscorridor voor vloeibare groene waterstof op te zetten tussen de productielocaties van ACWA Power en de terminal van Zenith in de Amsterdamse haven. De bedrijven ondertekenden de MoU tijdens het Saudi-EU Investment Forum in Riyad, georganiseerd door het ministerie van Investeringen van Saoedi-Arabië (MISA) en de Europese Unie.

Pionier op gebied groene waterstof

ACWA Power is ‘s werelds grootste particuliere waterontziltingsbedrijf en pionier op het gebied van groene waterstof. Het bedrijf wil een grote producent van groene waterstof worden en ontwikkelt op dit moment verschillende productiefaciliteiten, waaronder het NEOM Green Hydrogen Project. Een deel van de geproduceerde waterstof wordt bestemd voor export, met een specifieke focus op de Europese markt.

Vloeibare waterstof importfaciliteit

Zenith Energy Terminals ontwikkelt een open access vloeibare waterstof importfaciliteit in Amsterdam, waarmee waterstofproducenten toegang kunnen krijgen tot de Nederlandse en Europese markten. De terminal beoogt de import en opslag van vloeibare waterstof in Amsterdam te faciliteren. Deze infrastructuur biedt waterstofproducenten, zoals ACWA Power, de mogelijkheid om van hun vloeibare waterstof weer gas te maken, voor levering en distributie binnen de haven en het achterland, en de export van vloeibare waterstof via pijleidingen, binnenvaartschepen en vrachtwagens. Zenith werkt hierin nauw samen met GasLog, een toonaangevende wereldwijde leverancier van scheepvaartdiensten voor vloeibaar aardgas (LNG), om gespecialiseerde schepen te ontwikkelen die vloeibare waterstof veilig en efficiënt kunnen transporteren.

Gezamenlijke en grensoverschrijdende inspanning hard nodig

Dorine Bosman, Chief Investment Officer Port of Amsterdam, over de samenwerking: “Wij geloven dat groene waterstof een belangrijke rol speelt in de wereldwijde uitdaging om CO2 uitstoot te verminderen, maar het zal een gezamenlijke en grensoverschrijdende inspanning vergen om het potentieel ervan te realiseren. De overeenkomst tussen de regeringen van Nederland en Saoedi-Arabië is een goed voorbeeld van een dergelijke inspanning en heeft de basis gelegd voor de MoU dat we ondertekenen. Met deze MoU willen de partners een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde energietransitie, door zich te richten op de ontwikkeling van corridors voor vloeibare waterstof die kunnen voorzien in de lokale vraag en die de Amsterdamse haven zullen gebruiken als toegangspoort tot de Europese markt."

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'