1920 photogroup 800x600

Nieuwe studie voor levering groene waterstof van Masdar naar de Amsterdamse haven

Samen met Masdar, een van 's werelds toonaangevende bedrijven op het gebied van hernieuwbare energie, SkyNRG en Zenith Energy Terminals heeft Missie H2 partner Port of Amsterdam tijdens COP28 een Joint Study Agreement (JSA) getekend. Het doel van deze overeenkomst is om de haalbaarheid te onderzoeken van een speciale toeleveringsketen van vloeibare groene waterstof, waarmee door Masdar geproduceerde waterstof aan de Amsterdamse haven en het Europese achterland kan worden geleverd. Deze overeenkomst volgt op de intentieverklaring die Port of Amsterdam eerder dit jaar met Masdar heeft ondertekend.

Masdar heeft het doel om tegen 2030 100 GW hernieuwbare energiecapaciteit en een groene waterstofproductie van 1 miljoen ton per jaar te bereiken. Mohammad Abdelqader El-Ramahi, Chief Green Hydrogen Officer, Masdar, zei: "Deze gezamenlijke studieovereenkomst is een toezegging om het gebruik van groene waterstof te onderzoeken en te ondersteunen ten behoeve van industrieën over de hele wereld. De terminals en activiteiten van de haven van Amsterdam hebben het potentieel om een perfecte match te zijn voor door Masdar geproduceerde groene waterstof, en we kijken ernaar uit om opnieuw nauw samen te werken met onze Nederlandse partners om het potentieel van een groene waterstofketen in Amsterdam te bevorderen."

Beoogde hoofdbestemming
Als vierde grootste haven van Europa en als toegangspoort tot de Europese markt is de haven van Amsterdam één van de beoogde hoofdbestemmingen voor door Masdar geproduceerde waterstof. Samen met klanten en partners zetten we ons in om de mogelijkheden voor groene waterstof uit te breiden. Eén van de potentiële gebruiksopties van waterstof is de productie van duurzame vliegtuigbrandstof. Dorine Bosman, Chief Investment Officer bij Port of Amsterdam: "Deze overeenkomst luidt de volgende fase in van onze samenwerking met Masdar. We zijn trots op de vooruitgang die is geboekt sinds de ondertekening van ons Memorandum of Understanding in januari van dit jaar. Het feit dat we zo snel naar de volgende fase gaan, onderstreept de levensvatbaarheid en kracht van de vloeibare waterstof die de Amsterdamse haven en Zenith Energy Terminals te bieden hebben. Met bedrijven als SkyNRG die in de voorhoede van innovatie werken en partners zoals Masdar, hebben we er alle vertrouwen in dat we groene waterstof-importcorridors werkelijkheid kunnen laten worden."

Zenith Energy Terminals is de exploitant van één van de meest prominente energieopslag- en distributiefaciliteiten in de haven van Amsterdam. Het bedrijf ontwikkelt een importfaciliteit voor vloeibare waterstof in Amsterdam, gericht op het bieden van toegang aan waterstofproducenten tot de Nederlandse en Europese waterstofmarkten. De terminal voor vloeibare waterstof faciliteert de import, opslag, distributie en hervergassing van vloeibare waterstof in Amsterdam.

End-to-end toeleveringsketen
Met deze gecombineerde capaciteiten beschikken de partners over een end-to-end toeleveringsketen, waarbij vloeibare waterstof een concrete mogelijkheid biedt om groene waterstof te verschepen vanuit de productiefaciliteiten van Masdar, voor afname en daaropvolgende conversie naar e-SAF door SkyNRG in de Amsterdamse haven.

De JSA werd ondertekend door Mohammad Abdelqader El-Ramahi, Executive Director of Green Hydrogen van Masdar, Dorine Bosman, Chief Investment Officer van Haven Amsterdam, Theye Veen, Chief Commercial Officer van SkyNRG en Ellen Ruhotas, Head of New Energy Projects voor Zenith Energy Terminals. De overeenkomst werd ondertekend in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur in de VAE, de heer Gerard Steeghs.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'