Media 757 711127 w1800 fit

Medewerkers Nobian ondersteunen testcentrum voor waterstof

Nobian Delfzijl ondersteunt het testcentrum met training en begeleiding voor de opstart van de proefinstallaties. Eerder stelde Nobian R&D al een deel van het testprogramma op. “Electrolyse is tenslotte één van onze kernactiviteiten”, stelt Anne Arkenbout, tot voor kort Operations Manager van de chloorfabriek van Nobian in Delfzijl. “Gelet op onze kennis en ervaring zijn wij benaderd om de uitvoering een ‘boost’ te geven.”

Wisselwerking
Ze is vol vertrouwen over de wisselwerking tussen enerzijds de toekomstige operators en studenten en anderzijds de medewerkers van de chloorfabriek. “Als Nobian weten we ontzettend veel van elektrolyse in de praktijk. De toekomstige operators en studenten gaan in onze fabriek in de leer. Ze lopen af en toe even met ons mee. Een eerste uitwisseling heeft al plaats gevonden. Wij leren hen de kneepjes van het vak, zodat zij de start up tot een goed eind kunnen brengen.”

Verbinden
Anne Arkenbout vindt het testcentrum belangrijk voor de verdere ontwikkeling van waterstof. “Hier ontwikkelen partijen kennis op het gebied van nieuwe technologieën die in de toekomst kunnen leiden tot grotere investeringen of verbeterde processen. Dit Megawatt-testcentrum is hét platform om iedereen samen te brengen en te experimenteren. Ik vind het een mooi voorbeeld van het verbinden van bedrijven en de maatschappij, waaronder het onderwijs. Daar maak ik mij als Plant Manager of the Year ook sterk voor.”

Open proeffabriek
Het MegaWatt Test Center is een proeffabriek om verschillende technologieën (Alkaline Electrolyse, Membraan Electrolyse) te testen om waterstof te maken. Deelnemers zijn onder andere Missie H2-partner Groningen Seaports, Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, HyCC, ISPT (Instituut voor Duurzame Procestechnologie), Nobian, Shell, TKI (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) TNO, Yara en Yokogawa.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'