20240709 hyerpower tgv iris klop 25

HyER Power verdubbelt efficiëntie van waterstof en waterpomp

Een waterstofoplossing in de gebouwde omgeving om netcongestie tegen te gaan? Wat Saul Oost van HyER Power betreft is dat ideaal. “Volgens de waterstofladder moet je waterstof vooral inzetten in de grote industrie, maar juist in de bebouwde omgeving kan onze waterstofoplossing economisch competitief zijn wanneer reguliere stroom en duurzame warmte kostbaar zijn .”

Saul studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en koos daarna voor de master Sustainable Energy Technology. “Ik schreef mijn masterthesis over hoe groene waterstof de warmtevoorziening in steden kan verduurzamen. De oplossing die ik op papier bedacht, bestond nog niet. Bij een bezoek aan The Green Village zag ik wél iets soortgelijks. Je kunt het dus maken, dacht ik! Dat was voor mij het duwtje om mijn idee om te zetten in realiteit. Er is veel geschreven en onderzocht over het onderwerp, ik wilde het ook uitvoeren.”

Innovatief 

Saul ontwikkelt samen met drie medestanders in 2023 een eigen methode die met name uitblinkt in efficiency. “HyER Power maakt gebruik van bestaande technologieën: een warmtepomp, een brandstofcel, een warmtebuffer en een batterij. Het innovatieve is hoe die elementen efficiënt samenwerken. We benutten de restwarmte van de brandstofcel om de efficiëntie van de warmtepomp te verhogen. Vervolgens stuurt de software de componenten aan om op het juiste moment warmte te leveren aan het gebouw en stroom te leveren aan het net. Op deze manier maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van de energiebronnen die je hebt.”

Op deze manier maak je zo efficiënt mogelijk gebruik van de energiebronnen die je hebt.

Synergie 

Wat is er zo bijzonder aan deze methode? Saul: “Het principe is eenvoudig: bij de opwekking van elektriciteit in een brandstofcel komt warmte vrij. Deze warmte benutten wij optimaal door die direct toe te voegen aan het cv-water van het verwarmingssysteem, waaraan ook de warmtepomp is gekoppeld. Dankzij deze extra warmte hoeft de warmtepomp minder hard te werken om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Dit komt doordat de aanvoertemperatuur van het systeem hoger is, waardoor de warmtepomp efficiënter draait en minder energie verbruikt. Dit leidt tot lagere energiekosten en een duurzamer gebruik van elektriciteit en waterstof. Deze vermeende synergie tussen brandstofcel en warmtepomp hebben wij in verschillende experimenten aangetoond met ons prototype 'SHIFT' op The Green Village (gesponsord door de provincie Zuid-Holland).”

Grotere schaal 

“Doordat we optimaal gebruik maken van de waterstof, wordt er twee keer minder brandstof gebruikt dan bij verbranding in een waterstofketel”, rekent hij voor. “Wanneer je onze oplossing op grotere schaal inzet, is die kostencompetitief. Daarom richten we ons nu eerst op grotere gebouwen, nieuw en bestaand. Denk aan kantoren, industrie of wooncomplexen. In de toekomst verwacht ik dat HyER Power ook te gebruiken is in particuliere woningen.”

Eerste klanten

De Delftse startup verkreeg financiering van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam. Saul: “In 2025 willen we nog meer investeerders aantrekken zodat we verder op kunnen schalen. Dit jaar hebben we ook onze eerste klanten. Binnenkort leveren we groene stroom op basis van waterstof aan een bouwproject, in december van dit jaar realiseren we de eerste projecten bij gebouwen in Vlissingen en Rotterdam. Momenteel tanken we groene waterstof bij een elektrolyser en brengen die naar de locatie. In de toekomst willen we aansluiten op het waterstofnet.”

Vergunningen 

Wat zijn uitdagingen waar HyER Power onderweg tegenaan liep? “Ik denk dat we de tijd die het kost om vergunningen aan te vragen hebben onderschat”, vertelt Saul. “Dat was wel een struikelblok. Er is nog geen standaard, wat het lastig maakt om vergunningen te verkrijgen. Om die reden hebben we samen met de provincie en het bedrijf Ekinetix een aanzet gedaan voor een standaard voor oplossingen als de onze. Als die standaard er eenmaal is, wordt het voor beleidsmakers makkelijker om op basis daarvan een vergunning toe te kennen. Dan weten zij wat de norm is. We nemen hierin als kleine startup niet de lead, meerdere andere partijen pakken het nu op.” 

Ontbrekende puzzelstukje 

Saul vindt waterstof een geweldige energie-oplossing. “Het is een emissieloos circulair systeem waarbij je energie haalt uit water en uiteindelijk weer water teruggeeft aan de natuur. Wat mij betreft is waterstof het ontbrekende puzzelstukje in het energievraagstuk wanneer we de klimaatdoelen willen halen. Sommige mensen vinden mij misschien optimistisch, maar ik zie voor me dat waterstofoplossingen over flink wat jaren volop gebruikt worden als energiebron in de bebouwde omgeving. We hebben nu toch ook overal ketels hangen? De oplossing die wij voorstellen is twee keer zo efficiënt, emissieloos en houdt het stroomnet stabiel. In mijn jeugd heb ik twee jaar in Ghana gewoond. Daar viel regelmatig de stroom uit waarna we moesten overschakelen op dieselaggregaten. Je moet er toch niet aan denken dat dát in Nederland gebeurt vanwege netcongestie.” 

Lees verder