Djewels

HyCC contracteert McPhy en Technip Energies voor Djewels-project

HyCC heeft voor haar groene waterstofproject Djewels, McPhy en Technip Energies gecontracteerd. McPhy gaat de elektrolyzers leveren en Technip Energies is in de arm genomen voor het ontwerp en de bouw van de geplande 20 MW groene waterstoffabriek.

HyCC neemt later dit jaar de definitieve investeringsbeslissing van het Djewelsproject in Delfzijl. De plannen van het Djewels project omvatten de productie van 3000 ton groene waterstof per jaar. Hiervoor zet het hernieuwbare elektriciteit en water in. De groene waterstof kan door OCI Methanol Europe worden gebruikt voor de productie van hernieuwbare methanol. Andere bedrijven die het project ondersteunen zijn Gasunie, DeNora en Hinicio.

Opschalen

Djewels zal de eerste fabriek zijn die op deze schaal gebruikmaakt van de “Augmented McLyzer” technologie van McPhy. Door de hoge stroomdichtheid is er minder ruimte nodig voor de waterstofproductie. Dit is een belangrijke ontwikkeling in de opschaling van groene waterstofproductie. Marcel Galjee, Managing Director van HyCC: ‘De productie van groene waterstof moet de komende jaren fors opschalen om de Europese klimaatdoelen voor 2030 te halen. Dat betekent dat we innovatieve technologie op grote schaal moeten inzetten om praktijkervaring op te doen. De ervaring van Technip Energies en de technologie van McPhy stellen ons in staat om exact dat te doen in het Djewels project.’

Stap voorwaarts

Jean Baptiste Lucas, Chief Executive Officer van McPhy, verklaart: ‘Deze samenwerking met een groot industrieel bedrijf voor dit Europese sleutelproject betekent een grote stap voorwaarts voor McPhy en de groene waterstofsector. Er zijn de afgelopen jaren meerdere belangrijke projecten opgezet die nu hun implementatiefase ingaan, en we hebben de middelen om deze kans te grijpen.’

Ondersteuning

Djewels is een vlaggenschipproject voor de provincie Groningen en de Noord-Nederlandse Hydrogen Valley ter ondersteuning van duurzame ontwikkeling van regionale industrie. De ontwikkeling van het project werd ondersteund door het regionale Waddenfonds. Djewels krijgt ook steun van het Clean Hydrogen Partnership (voorheen FCH-JU) en heeft subsidie aangevraagd bij het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken om de inzet van deze innovatieve technologie te ondersteunen.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'