Zenith amsterdam terminal 2023

Groene waterstofproductie in Amsterdamse haven

Zenith Energy Terminals, één van de grootste opslagterminals in de haven, heeft een Memorandum of Understanding getekend met het Duitse INERATEC om een Power-to-Liquid fabriek te bouwen in de haven van Amsterdam.

Een Power-to-Liquid fabriek zet hernieuwbare energie (power) om naar een duurzame brandstof (liquid). De fabriek heeft een geplande jaarlijkse productiecapaciteit van 35.000 ton en komt op het terrein van Zenith Energy Terminals te staan. In 2027 moet de fabriek operationeel zijn.

Voor de productie van de e-fuels zijn groene waterstof en CO2 nodig. De groene waterstof zal lokaal worden geproduceerd en geïmporteerd worden. De CO2 wordt afgevangen bij Nederlandse industrieën. Het doel is om duurzame kerosine, CO2-neutrale benzine en schone diesel te produceren en daarmee de luchtvaart-, scheepvaart- en wegtransportsectoren te bedienen.

Keuze voor de haven van Amsterdam

De samenwerking tussen Zenith Energy Terminals en INERATEC gaat gebruikmaken van de bestaande infrastructuur in de Amsterdamse haven en de toegang tot groene waterstof en CO2. Ook wordt de strategie van Port of Amsterdam op het gebied van de energietransitie en de circulaire economie gezien als een belangrijke katalysator. Met deze nieuwe fabriek wordt de positie van de Amsterdamse haven als duurzame energie-hub verder versterkt.

Lees verder

Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'