Aflevering 2 van 'Die andere reis naar Parijs': Import
Nederland is een koploper op het gebied van waterstof. Maar hoe houden we die positie vast? En welke stappen zijn er nodig om voorop te blijven lopen?
In aflevering twee zoomen we in op de import van waterstof. Dat is niet simpelweg het naar ons land brengen van deze energiedrager, want er zit een groot palet aan keuzes en afhankelijkheden aan vast. In welke vorm importeren we het? Wat is de staat van wet- en regelgeving vanuit de overheid? Is onze supply chain al solide genoeg?
Ons land ligt op koers om, met behulp van de grote zeehavens, een belangrijke rol te spelen in dit deel van de energietransitie. Ook de samenwerking met Duitsland is hierin van belang om een stevige positie in te nemen. Samen met onze oosterburen zijn we goed voor 60% van het Europese waterstofgebruik.
Over Die andere reis naar Parijs
In Parijs strijden de beste sporters van Nederland om Olympische roem en eremetaal. Maar de Olympische Spelen zijn niet alleen het podium om ons sportief te onderscheiden. Ook zal Nederland laten zien waar het staat met de ontwikkeling van waterstof, met het oog op de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. In 'Die andere reis naar Parijs' volgen we de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Koplopers in de wereld van waterstof laten ons zien waarom we met waterstof goud in handen hebben, waar we staan met de missie om van Nederland het Waterstofland te maken en wat de uitdagingen zijn op weg naar 2030.