Koplopers Nederland Waterstofland

We doen het niet alleen voor het klimaat, maar ook voor de economie: waterstof moet prominent in het nieuwe regeerakkoord. Daartoe roepen meer dan 80 Nederlandse bedrijven vandaag op. Ze overhandigden een ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’ aan Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans, om daarmee te laten zien dat ze van waterstof in Nederland een succes gaan maken.

Diederik Samsom tijdens het online waterstof-event: “Je zou wel ongelooflijk stupide zijn als je niet een hele paragraaf of misschien zelfs wel een hoofdstuk in het regeerakkoord zou schrijven over deze nieuwe kans die Nederland kan en wat mij betreft moet grijpen om een nieuwe economie vorm te geven.”

Het bidbook toont een uniek overzicht van nieuwe waterstofprojecten en concrete plannen in heel Nederland:
- Bedrijven die hun schepen, vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen voorvoertuigen op waterstof; bedrijven die deze voertuigen leveren én bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren;
- De aanleg en aanpassing van offshore windparken, van grootschalige ondergrondse infrastructuur en specifieke installaties bovengronds. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning;
- De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.
- Dieselaggregaten en machines op aardgas worden in dit bidbook omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. In te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken van koekjes, brood en meer. Alles plug and play.

10 commitments
De bedrijven bieden niet alleen commitment maar vragen ook commitment van de overheid. Onder regie van professor future energy systems Ad van Wijk formuleerden zij 'De 10 waterstof-commitments van Nederland' die een prominente plek voor waterstof in het regeerakkoord moeten bevorderen.

Ga naar het Bidbook


Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'