Hero - Bubbels

Nederland Waterstofland 2030

De Waterstofkaart Bekijk de videoserie

Missie H2 en TeamNL geven positieve energie aan de energietransitie. Concreet is het doel om samen met de overheid en een groot aantal Nederlandse bedrijven een volledig functionerende waterstofmarkt in 2030 te kunnen bekrachtigen tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2024, als eerste land ter wereld! Samen maken we Nederland hét Waterstofland 2030.

Missie nieuws

Volg hier het laatste Missie H2 nieuws!

Videoserie

Die andere reis naar Parijs

De Olympische Spelen in Parijs zijn niet alleen het podium voor sportieve prestaties. Ook zal Nederland daar laten zien waar het staat met de ontwikkeling van waterstof, met het oog op de in Parijs afgesproken klimaatdoelen. In 'Die andere reis naar Parijs' volgen we de route van waterstof langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw.

Bekijk nu
Die andere reis naar Parijs
Missie H2 & BNR

Koplopers in ESG

Het wekelijkse BNR programma "Koplopers in ESG“, gepresenteerd door Donatello Piras, heeft een focus op de energietransitie en duurzaamheid in Nederland. Door gesprekken met ondernemers, wetenschappers, experts, en managers van grote bedrijven die een sleutelrol spelen in deze transitie krijgen we samen meer zicht en grip op de uitdagingen én oplossingen.

Luister nu
Koplopers in ESG
Zet jezelf op de kaart

Interactieve Waterstofkaart

De waterstofkaart, die Missie H2 samen met TKI Nieuw Gas heeft ontwikkeld, bevat de meest uitgebreide en actuele kaart van Nederland met de vele initiatieven die er al zijn op het gebied van waterstof. Bovendien biedt de interactieve kaart de unieke mogelijkheid door de tijd te reizen om de ontwikkeling van Nederland als hét Waterstofland 2030 te zien.

Bekijk de waterstofkaart
Interactieve Waterstofkaart
Over dit initiatief

Waarom Missie H2?

Gasunie, Shell Nederland, Remeha, Toyota, Port of Amsterdam, Groningen Seaports, Vopak en Eneco nemen het voortouw in de opbouw van de Nederlandse waterstofeconomie. De urgentie om de waterstofeconomie een kickstart te geven is aanwezig. Bedrijven en overheden moeten in de zomer van 2024 samen zorgen voor voldoende getekende investeringsbeslissingen, om in 2030 voldoende vermogen vanuit groene waterstof te realiseren. We nodigen alle bedrijven uit om in te stappen.

Waarom Missie H2?
Het belang van

Waarom waterstof?

In Nederland hebben we klimaatdoelen, waarmee we onze CO2-uitstoot zo veel mogelijk willen beperken. Dat begint bij meer energie uit duurzame bronnen als zon en wind. Maar ook waterstof kan ons helpen. Bijvoorbeeld als duurzaam alternatief voor fossiele brandstoffen. Ook is waterstof makkelijk in grote hoeveelheden op te slaan. Een mooie reserve voor die momenten dat duurzame energiebronnen als zon of wind het even laten afweten. Of andersom: als er juist veel zonne- en windenergie is.

Waarom waterstof?
Het vergezicht

De positie van waterstof in 2050

De wereldwijde energiemix in 2050 bestaat waarschijnlijk voor 20% uit waterstof. Terwijl de huidige energie mix 20% elektriciteit en 80% natuurlijk gas of fossiele brandstoffen. Onze klimaatdoelstellingen gaan deze bestaande situatie de komende tijd flink veranderen. Het aandeel elektriciteit opgewekt door wind en zon zal sterk toenemen. Voor een aantal toepassingen zoals zwaar transport, hoge temperatuur processen in de industrie en luchtvaart ontbreekt nog een goede elektrische oplossing en is er behoefte aan een duurzaam gas. Waterstof kan hier een nuttige rol spelen. Daarnaast is waterstof van belang in de vorm van grootschalige opslag voor momenten dat het windstil en bewolkt is.

De positie van waterstof in 2050
De rol

Waterstof in relatie tot directe elektrificatie

We hebben waterstof nodig om sectoren koolstofarm te maken waar directe elektrificatie geen optie is. Die sectoren omvatten de staalindustrie, de luchtvaartindustrie (door synthetische kerosine vliegtuigbrandstof te gebruiken) en langeafstandsvervoer (door te werken op brandstoffen gemaakt van waterstof, methanol of ammoniak). Als tweede kan waterstof balanscapaciteit leveren om te komen tot een betrouwbaar energiesysteem tegen de laagste maatschappelijke kosten. En ten derde hebben we waterstof nodig voor seizoensopslag en voor stabiliteit bij weinig wind en bewolking in Noordwest-Europa. Waterstof kan bijvoorbeeld onder druk worden opgeslagen in bestaande zoutcavernes en lege gasvelden.

Waterstof in relatie tot directe elektrificatie
Het lonkend perspectief

Nederland hét Waterstofland 2030

Nederland is uitstekend gepositioneerd voor waterstof. We hebben de Noordzee met veel windenergie, veel technologische kennis en een infrastructuur voor de import, transport en opslag van waterstof. Daarnaast zijn er in Nederland en buurlanden vele energie intensieve fabrieken als afnemers en hebben we een sterke kenniseconomie opgebouwd. Kortom, ons land heeft de potentie om hét waterstofland te worden.

Nederland hét Waterstofland 2030

Onze missie kalender

Blijf op de hoogte met de Missie H2 kalender.

  • Missie H2 evenement
  • TeamNL evenement

Binnenkort

Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen
Paralympische Zomerspelen
Paralympische Zomerspelen
Een route langs de Nederlandse waterstofeconomie in opbouw. Bekijk de contentserie 'Die andere reis naar Parijs'